Rijksmuseum van Oudheden

Welkom bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden: waar de oudheid en archeologie tot leven komen

Het Rijksmuseum van Oudheden dompelt u onder in de fascinerende wereld van de oudheid en archeologie. Ontdek diverse verzamelingen uit Egypte, de Klassieke Oudheid, het Oude Nabije Oosten en Nederland (Prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen). Het museum biedt het hele jaar door vaste tentoonstellingen en boeiende tijdelijke exposities, samengesteld uit eigen collecties en bruiklenen van nationale en internationale musea.
Het museum biedt het hele jaar door een gevarieerd programma voor alle leeftijden, van lezingen tot kinderactiviteiten tijdens schoolvakanties en diverse muziekuitvoeringen.

Unieke Egyptische collectie

Een van de grootste schatten van het museum is de Egyptische collectie, behorend tot de top tien wereldwijd. Bewonder het meest prominente stuk: de tweeduizend jaar oude Egyptische tempel uit Taffeh, een geschenk aan Nederland als dank voor steun bij een UNESCO-reddingsoperatie. Deze indrukwekkende tempel verwelkomt u bij binnenkomst.

Geschiedenis van het museum

Opgericht in 1818 als 'archeologisch kabinet' van de Universiteit Leiden, groeide het museum uit tot een zelfstandige stichting in 1955. Sindsdien beheert het een rijke verzameling en maakt het archeologisch erfgoed toegankelijk voor een breed publiek.

Openbaar vervoer

Er zijn verschillende mogelijkheden om met het openbaar vervoer naar het Rijksmuseum van Oudheden te gaan. Bij alle mogelijkheden kunt u het beste eerst naar NS Station Leiden Centraal gaan. NS Station Leiden Centraal is te bereiken per trein vanaf NS Station Sassenheim, welke vier keer in het uur vertrekt. NS Station Sassenheim is op 10 minuten loopafstand van ons hotel. 

Ook kunt u gebruik maken van de directe Arriva busverbinding (Qliner 50) vanaf bushalte Viaduct, Warmond, om NS Station Leiden Centraal te bereiken. De bushalte is 7 minuten lopen vanaf ons hotel. Bij aankomst op NS Station Leiden Centraal raden wij u aan uw reis verder te plannen via HTM. Via deze website kunt u de meest geschikte busverbinding vinden die aansluit op uw reis naar het Rijksmuseum van Oudheden.

Parkeren

Naast de trein en de bus kunt u ook met de auto het Rijksmuseum van Oudheden bereiken. Via de A44 bent u al binnen 15 minuten op uw bestemming! U kunt het beste uw auto parkeren op Parkeerplaats Haagweg te Leiden.

Fiets huren

Met de fiets bereikt u het Rijksmuseum van Oudheden in een half uur tijd, dit is dus ook zeker een aanrader! Ons hotel biedt diverse top kwaliteitsfietsen aan die u als hotelgast kunt huren bij de receptie van ons hotel.

Lees meer over het Rijksmuseum van Oudheden en bestel uw tickets!