Bezienswaardigheden

Genieten van musea, landgoederen en monumenten

Bezoek de Hortus botanicus in Leiden; de oudste botanische tuin van Nederland! Of de prachtige Historische Tuin in de Noord-Hollandse tuinbouwgemeente Aalsmeer, het zijn absolute aanraders voor een fleurig dagje uit!

Bij Space Expo in Noordwijk gaat u op ruimtemissie! Dit is dé plek om ruimtevaart te beleven, van het aanraken van een meteoriet tot het lanceren van een raket. Ook het Omniversum in Den Haag is een aanrader; in dit grootbeeld filmtheater draait alles om planeet aarde.

Ga op reis door het menselijk lichaam bij CORPUS, maak kennis met de schatkamer van wetenschap en geneeskunde in het Rijksmuseum Boerhaave of breng een bezoek aan het onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum Naturalis!

Musea

Kunst

Beleef de mooiste kunstexposities in de prachtige kunstmusea die onze regio rijk is. Van het gemeentelijk kunstmuseum De Lakenhal, gewijd aan de historie van de stad tot Museum Noordwijk en LAM, waar u wisselende kunstvoorwerpen- en collecties kunt bewonderen.

Bezoek het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, hét nationale archeologiemuseum van Nederland, of Museum Volkenkunde, het oudste volkenkundig museum ter wereld, dat iets verderop gelegen is. In Noordwijk vindt u de indrukwekkende Atlantikwall bunkers. Tip; boek een rondleiding!

Polders & plassen

Kagerplassengebied

In het weiland grazen de koeien en de schapen, de vogels kwetteren er lustig op los en de boer maait het gras. In de landelijke omgeving van de polder, omgeven door een groot plassengebied, ervaar je een oase van rust.

Monumenten

Molens

Over het algemeen mag worden aangenomen dat u de molens kunt bezoeken als de wieken van een molen draaien of de vlag wappert, maar we raden aan om een van de specifieke bezoekdagen te kiezen of naar het Molenmuseum De Valk in Leiden te gaan.

Kastelen, prachtige buitenplaatsen en eeuwenoude landgoederen met koetshuizen, oranjerieën en fraaie parken: het zijn prachtige plekken vol verhalen die het landschap van de Duin en Bollenstreek karakter geven.