Werken bij

Opleiding Hotelmanagement on the Job

Een opleiding op de werkplek: iets voor jou?

Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden hecht veel waarde aan het goed opleiden van hospitality medewerkers. Dit is de reden dat wij als één van de eerste bedrijven in Nederland - in samenwerking met het ROC van Amsterdam - een driejarige mbo4-opleiding ‘Hotelmanagement on the job’ aanbieden op de werkvloer van het onlangs geheel vernieuwde Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden.

Deze opleiding is een bijzondere samenwerking tussen het ROC van Amsterdam en Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden, opgezet in het kader van House of Hospitality.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De driejarige MBO-4 opleiding 'Hotelmanagement on the job' is bedoeld voor studenten die liever in de praktijk leren, ook wel learning on the job genoemd.  Het onderwijsprogramma vindt plaats op de werkvloer van Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden in een roulerend rooster. Tijdens deze opleiding krijg je gericht praktijklessen en workshops. De praktijklessen en workshops worden gegeven door ervaren praktijkbegeleiders en docenten van het ROCvA, die dagelijks op de werkvloer aanwezig zijn. Daarnaast wordt er door de docenten van het ROCvA één dag per week theoretisch onderwijs verzorgd.
 
In deze managementopleiding leer je stap voor stap wat het betekent om in een hotel te werken en leiding te geven. Je gaat aan de slag in de verschillende operationele afdelingen; het restaurant, de keuken, banqueting, receptie, dutymanagement, guestrelations en housekeeping. Hier word je geleerd welke kennis je nodig hebt, zodat je die direct kunt toepassen op de werkvloer.
 
Verder leer je wat de juiste houding is ten opzichte van gasten en collega’s, hoe je een team aanstuurt, motiveert en begeleidt.
 
De overige afdelingen - personeelszaken, financiën, magazijnbeheer, sales & reserveringen en de directie - zijn ook geïntegreerd in het onderwijsprogramma. Hierdoor krijg je inzicht in hoe het er achter de schermen aan toegaat. Hoe het beleid bepaald wordt ten aanzien van personeel, hoe het bedrijf logistiek en financieel georganiseerd wordt en hoe je het bedrijf in de markt zet. Daarnaast word je gecoacht in jouw persoonlijke ontwikkeling.
 
Naast de werklesdagen in Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden ga je tijdens deze opleiding ook stage lopen bij andere hospitalitybedrijven, mogelijk ook in het buitenland.  
 
Vakanties worden in overleg met de school individueel afgesproken. Deze zijn dus afwijkend van de schoolvakanties. Per tien weken ontvang je een rooster. 

Wat leer je tijdens de opleiding?

 • Kennis en inzicht in de horeca en het horecabedrijf
 • Vaktechnische vaardigheden en uitvoerende werkzaamheden
 • Managementvaardigheden als bepalen en uitvoeren van beleid, leidinggeven en communicatie
 • Taalvaardigheden; Nederlands, Engels en als tweede moderne vreemde taal Spaans
 • Rekenen
 • Loopbaan en burgerschap

 

Wat kun je na de opleiding?

Als je de opleiding hebt afgerond, kun je doorgroeien naar de functie van teamleider of floormanager in o.a. (internationale) hotels, restaurants, beurzen- en congresmarkten en in de recreatiebranche.
Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, dankzij jou loopt alles op rolletjes. Je bewaakt het budget, neemt personeel aan en bepaalt welke kant het bedrijf op gaat. Met het diploma Manager/Ondernemer Horeca kun je natuurlijk ook je eigen zaak beginnen of doorstuderen aan het HBO.
 

Wat verwachten we van jou?

De opleiding Hotelmanagement on the job vraagt een behoorlijke inzet en een gevoel voor verantwoordelijkheid van jou als student. Wij zoeken daarom studenten met kennis over de hotellerie en het liefst met ervaring in de horeca. Ben jij een ondernemende teamplayer? Dan is deze opleidingsvariant van Manager/Ondernemer Horeca (BOL, niveau 4) echt iets voor jou!
 
Vanaf de eerste dag krijg je les je in Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden in de meest leerrijke omgeving die je kunt bedenken: het hotel! 

Welke vooropleiding heb je nodig?

Een van onderstaande eisen / vooropleidingen is voldoende om je aan te melden:
 • Havo-diploma
 • Overgangsbewijs naar 4 havo/vwoVmbo-diploma Kb-/G-/T-leerweg: met relevante vakken

Toelatingsprocedure
De toelatingsprocedure bestaat uit een intakegesprek op het ROC van Amsterdam, Rekentoets en selectiedag. Het intakegesprek vindt plaats op school met een medewerker van de school en een medewerker van Van der Valk. Op basis van een positieve uitslag van het gesprek en de toets word je voor de selectiedag uitgenodigd.

Speciale eisen
Kennis over de hotellerie en/of horeca werk-ervaring. Passie voor de horeca! Laat jij onze gasten stralen?!

Wat zijn de kosten?  

 • Cursus- / lesgeld, wettelijk vastgesteld door het Ministerie van OCW
 • Leerjaar 1: leermiddelen zoals boeken, readers en overige materialen ± € 750
 • Leerjaar 2 en 3: leermiddelen zoals boeken, readers en overige materialen ± € 400
 • Beroepskosten zoals bedrijfskleding ± € 550
 • Voor de niet verplichte onderdelen van de opleiding

 

Meer info

Heeft de opleiding je interesse gewekt of wil je meer info? Neem dan contact met ons op of met het ROC van Amsterdam.

Contactgegevens Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden

Jolanda de Graaff | HR Manager. 
Telefoonnummer: 0252 - 219019
Mail: personeelszaken@sassenheim.valk.com

De contactgegevens van het ROC van Amsterdam kun je vinden op de website van het ROC.

Website ROC van Amsterdam

De opleiding Hotel Management on the job wordt gegeven in samenwerking met het ROC van Amsterdam. Het ROC van Amsterdam biedt deze opleiding ook op andere locaties aan. Meer informatie vanuit het ROC van Amsterdam vind je hier.

In de media

Persbericht 23 mei 2017:

Ministerie ondersteunt House of Hospitality met aanjaagsubsidie

Het Ministerie van OC&W stelt een bijdrage van twee miljoen euro ter beschikking aan House of Hospitality. Dat is dinsdag 23 mei, in aanwezigheid van minister Bussemaker, bekendgemaakt in Het Amsterdamse Proeflokaal. Lees meer >>

Persbericht start opleiding eind augustus 2017

Aftermovie introductiedagen eind augustus 2017: